Vinkit videolla esiintymiseen

Nainen esiintyy älypuhelimelle

Videolla esiintyminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun.

Puhevideoiden tekeminen on suosittua, sillä niiden vaikuttavuus on voimakasta. Jos teet bisnestä, jossa asiakaskokemus on yhtä kuin henkilöbrändisi, on puhevideoiden tuottaminen yksi parhaista tavoista markkinoida.

On luonnollista, että me ihmiset kyräillään ja arvioidaan etukäteen millainen ihminen on kuvan, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron takana. Jopa yhden katsotun videon jälkeen katsoja tunnistaa sinut ihmisenä ja madaltaa näin yhteydenottokynnystä. Tässä vinkit kameralle esiintymiseen teitpä sen itse kotistudiossa tai meidän ammattilaisten kanssa.

1. Tiedä mistä puhut

Kun päätät tehdä ensimmäisen puhevideon, valitse aihe, joka kiinnostaa sinua aidosti. Kiinnostus näkyy katseestasi ja luo itsevarmuutta läsnäoloosi. Tarkista faktat ja loppu saattaa tulla kuin itsestään.

Opettele asiasi. Älä opettele tekstiä. Ole asiantuntija.

”Opettele asiasi. Älä opettele tekstiä. Ole asiantuntija.”

2. Jäsentele puheesi

Mistä aloitat ja minne tähtäät videollasi? Videon alussa on tärkeää saada katsojan huomio. On hyvä kertoa, miksi katsojan kannattaa katsoa pidemmälle. Luonnollisesti lupauksesta kannattaa pitää kiinni.

Jäsentele koko puheen rakenne vaikkapa ranskalaisin viivoin. Kääntele asioiden järjestystä kunnes asia on katsojan näkökulmasta looginen, hyödyllinen ja koukuttava. Loppuun laitat tietenkin toimintakehotteen.

3. Harjoittele

Esiintyminen videolla ei ole aluksi helppoa. Ei ole myöskään salaisuus, että parhaimmatkin esiintyjät harjoittelevat puheitaan etukäteen. Toiset ovat luonnostaan parempia, mutta jokainen voi oppia esiintymään kameran edessä.

Tärkeintä on löytää oma mukavuusalue ja rytmi puhumiseen. Puhuessa täytyy tulla rento, mutta varma fiilis. On kuitenkin hyvä jättää jotain improvisaation varaan. Älä siis tähtää liian kontrolloituun puheeseen.

Johdata puhetta ajatuksella niin äänenpainot ja nyanssit asettuvat lähes automaattisesti kohdilleen.

Nainen esiintyy älypuhelimelle

4. Tallenna ja katsele

Ennen varsinaista kuvaamista, harjoittele puhumista älypuhelimelle. Totuttele siihen, että katsot kameran linssiin, etkä näytölle. Onkin parempi harjoitella tästä syystä puhelimen takakameralle.

Kuvittele, että linssin takana on ihminen tai ihmisiä. Voit kuvitella juuri ne ihmiset, jotka tekevät olosi mukavaksi. Kenelle haluat kertoa tämän asian? Katsele omaa suoritusta ja tarkastele sitä kuin puhujana olisi joku toinen. Omalle äänelle ei ole paljon tehtävissä ja todennäköisesti se häiritsee ainoastaan sinua. Muut ovat siihen jo tottuneet.

Voit myös pyytää ystäviä katsomaan harjoitteesi. Toivot heidän sanovan, että “sehän kuulostaa ihan sinulta”.

5. Älä esitä, ole oma itsesi

Edellisestä päästäänkin kaikkein tärkeimpään vinkkiin. Ole oma itsesi. Jokaisella meistä on oma suosikkipuhuja, jonka karisma häikäisee sokeimmatkin.

Älä yritä matkia ketään muuta. Todennäköisesti olet miksannut näiden huippupuhujien ominaisuuksia jo huomaamattasi omaan persoonaan. Se ei haittaa, jos se tulee niin sanotusti selkärangasta.

Irvistele kameralle harjoitellessasi tai päästä muutama julkaisukelvoton sana. Kamera on kaveri, jolle voit olla oma itsesi ja suodattaa editoimalla jälkikäteen.

Ja kun oikein vauhtiin pääset, siitä alkaa ihan nauttimaan.

6. Asennoidu oikein

Kamera on armollinen. Toisin kuin puhetta pitäessä, kameralle voit puhua asiat moneen kertaan.

Voit epäonnistua, nauraa omalle virheelle ja yrittää uudelleen. Editoinnissa parhaat palat laitetaan yhteen. Kuvaaja on tottunut siihen, että ottoja tulee useampia.

Älä siis aseta itsellesi liian suuria paineita. Olet harjoitellut hyvin ja tiedät, mistä puhut. Tämä saadaan purkkiin vielä! Hörppy kahvia välissä.

(Bonus vinkki) Älä myy

Helpoin tapa menettää luottamus, on liian agressiivinen kaupallisuus.

Olet varmasti tavannut useita ihmisiä, jotka ovat käyntikortteineen ensimmäisenä kertomassa omasta bisneksestään ja saavat sinut kyllästymään välittömästi. Et halua olla tuo kaveri puhevideollasi.

Ole mieluummin kiinnostunut siitä, miten asiat on siellä kameran toisella puolella, niin ehkä sieltä joku saattaa jopa oikein ottaa yhteyttä ja kertoa.